Aladin prognoza vjetra, tlaka i oborina u slijedeća 3 dana


ALADIN ( Aire Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational) je projekt kojeg je 1990 pokrenuo Meteo France, a u njemu otad kontinuirano surađuju stručnjaci iz 15 europskih zemalja. Kako bi se izradile kvalitetne prognoze za uža geografska područja bilo je potrebno uzeti u obzir zemljinu površinu. Naime, na toj razini vjetrovi i ostale lokalne meteo pojave najvećim su dijelom rezultat dinamičke adaptacije karakteristikama zemljine površine. Aladin numeričke prognoze vremena omogućuju detaljnije proučavanje ograničenog područja negoli globalni model ARPEGE koji daje rubne uvjete.

 

Prognoza oborina - usporedni prikaz prognostičkih karata za slijedećih 6, 12 i 24h: ALADIN, GFS i WRF.

 

Prognoza vjetra - svi najbolji numerički modeli za prognoziranje brzine i smjera vjetra na Jadranu: ALADIN, WRF-NMM, WRF-ARW, te ECMWF europska srednjoročna prognoza vjetra za period od 3. do 10. dana

 

ALADIN prognoza vjetra i tlaka za +12h nakon pokretanja prognoze:

Aladin - prizemne karte vjetra i tlaka

Klikom na sliku otvara se izbornik s kartama prognoza do +72h (3 dana).  

Osim prognostičke karte za cijelu Hrvatsku, dostupne su dinamičke adaptacije u visokoj rezoluciji za Istru i Kvarner, Zadarsko područje, Splitsko područje i Dubrovačko područje. Te prognoze za uža područja imaju preciznije izračune u višoj rezoluciji, pa ne daju rezultate identične onima koje daje prognoza za cijelu Hrvatsku.

 

Rezolucija je udaljenost između točaka mreže u kojima se računaju meteorološke varijable. Naime, meteorološki modeli ne računaju vrijeme neprekidno u prostoru, već u točkama mreže. Za globalne modele (GFS, ARPEGE) ta mreža je definirana s točkama udaljenima npr. 25 ili 50 km, što znači da je vrijeme zapravo poznato samo u 25 ili 50 km udaljenim točkama. ALADIN ima znatno veću rezoluciju, a u Hrvatskoj radi na točkama mreže koje su horizontalno udaljene osam kilometara i na 37 vertikalnih nivoa (prema Vjesnik 2002). Prognoze vjetra za uža područja (Istra i Kvarner, Zadar, Split, Dubrovnik) se izračunavaju još preciznije, uz horizontalnu rezolociju od 2 ili 2.5km (neslužbeni podatak, na meteo.hr nema detalja o tome). Hrvatska ALADIN prognoza se pokreće dva puta dnevno: u ponoć i u podne po UTC-u (ljeti to su naših 2h i 14h, zimi 1h i 13h), a produkti su dostupni na meteo.hr nakon približno 6 sati.

Osim prognostičkih karata, na meteo.hr su od nedavno dostupne i ALADIN trodnevne prognoze za gradove i mjesta u Hrvatskoj.

 

 

Slovenski Aladin ima prostornu rezoluciju 9.5km za cijelu Sloveniju, te rezoluciju 2,5km na kartama dinamičkih adaptacija: arso.gov.si dada. Model se pokreće u 00 i 12, a prognostičke karte su online nakon približno 4,5h. Izdvojeno, prognoza za Kvarner: run 00z i 12z.  Prikazane su prognoze za svaka 3 sata.

Sve prognoze možete gledati i preko novog sučelja: meteo.arso.gov.si/met/sl/app/webmet/ALADIN/SI prognoza temperature pri tlu, te kretanja oblaka i kiše u slijedećih 72h prikazana je u intervalima od po 3h, za područje Alpe - Jadran (Slovenija Hrvatska, Italija, BiH..). Dostupne su i prognoze strujanja zraka u području od tla do 5km u visinu, ali samo za 5 gradova u Sloveniji.

 

Usporedba ALADIN-a s WRF-om je na prognozi vjetra za sjeverni Jadran .

Ostali prognostički modeli: WRF, GFS BOLAM, ECMWF

Preporuke: Linux za sve, Test inteligencije, Meteo Adriatic, Google Maps - Hrvatska, Net-korisni-linkovi

© 2013 Vremenska-prognoza.net | Vrijeme, Satelit, Weather Forecast | Kontakt

Izbornik

Vrijeme

Prognoza

Oborine

Vjetar

Temperatura

WRF

GFS i GEFS

ECMWF

ALADIN

Biometeo

Eumetsat

Weather