Vrijeme


Pljusak - automatske meteo postaje, najaktualniji podaci o trenutnom vremenu u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji i Mađarskoj. Trenutni meteorološki podaci su prikazani na Google Maps karti. Možete izabrati prikaz jačine vjetra, količinu oborina u zadnjih 1h, 6h, 24h ili 1 mjesec, 24 sata, radarske i satelitske snimke, te razne druge zanimljive podatke.

Weatherbonk prikaz vremena na Google Maps karti je ukinut, tj. prebačen na Weather.com Interactive Map. Prvo kliknite na "Go To a New Location" i upišite svoj grad. Kartu možete (od)zumirati i povlačiti u bilo koji dio svijeta. Biti će prikazana animacija dosadašnjeg kretanja oblaka i oborina (ljubičasta boja). Svaka slika prikazuje trosatni period. Možete usporediti tu sliku sa prognostičkim kartama za isti termin.

Prikaz grmljavina zabilježenih tijekom zadnjih 12h nalazi se na stranici: Meteocentre.com lightning strikes Europe

Dodatno, na meteox.com  lightning je animirana karta grmljavine i kretanje oblaka nad Europom u zadnjih sat vremena.

Radarske animacije za sjeverozapad Hrvatske i Sloveniju:  slovenski radar mjeri oborine, a hrvatski kretanje oblaka

Ogimet- maksimalne i minimalne izmjerene temperature i oborine u proteklom danu. Rangirano je 40ak  meteo postaja u Hrvatskoj. Na METEOSAT / METAR karti preko satelitske snimke su prikazane oborine tijekom svakih 15 minuta (arhivski podaci)

Vrijeme ima nekoliko potpuno različitih značenja ovisno o objektivnom i subjektivnom kontekstu u kojem se definira. Vrijeme u užem smislu je mjera promjene, a u svakodnevnom govoru se najčešće koristi za oznaku onoga što nam trenutno pokazuju satovi ili pak za opis i komentiranje trenutne atmosferske situacije.

Meteorološko vrijeme je stanje atmosfere nad određenim mjestom u određenom kratkom vremenskom periodu. To stanje atmosfere je skup njenih fizičkih obilježja: temperature i vlage zraka, vrste i količine oborina, smjera i jačine vjetra, tlaka zraka, insolacije, naoblake, pojava poput munja i pijavica... Dio meteorologije koji se bavi prognoziranjem vremena (fizičkih obilježja atmosfere) zovemo sinoptička meteorologija. Za razliku od vremena, klima je prosječno stanje atmosfere nad određenim mjestom u određenom duljem razdoblju (obično 30-godišnjem) uzimajući u obzir prosječna i ekstremna odstupanja.

Subjektivno meteo vrijeme doživljavamo obojeno emocijama, pa može biti lijepo ili ružno. Funkcija emocija je pojednostavljivanje složenih skupova podražaja i njihova primarna evaluacija u terminima ugode i neugode. To nam omogućuje brzu prilagodbu - adaptivno reagiranje na situaciju. I protok vremena u užem smislu procjenjujemo na razne načine, pa nam npr. vrijeme ispunjeno dosadom subjektivno sporije prolazi, nedostaju nam podražaji koji bi nas zaokupili. Protok vremena može nam biti dosadan i usporen ili pak brz i toliko ispunjen da nam ponestaje vremena. Dakle, vrijeme doživljavamo kroz količinu događaja koji ispunjavaju i zaokupljaju naše misli i aktivnosti, a atmosfersko vrijeme doživljavamo u terminima posljedica koje određeni okolinski uvjeti mogu imati na naše opće funkcioniranje. Uvažavajući utjecaje atmosferskih promjena na zdravlje popularnom je postala i biometeorološka prognoza.

Net: Test inteligencije, Meteo Adriatic, Google Maps, Linux za sve


© 2014 Vremenska prognoza.net | Vrijeme, Satelit, Weather | Kontakt

Izbornik

Vrijeme

Prognoza

Oborine

Vjetar

Temperatura

WRF

GFS i GEFS

ECMWF

ALADIN

Biometeo
Eumetsat