WRF prognostički meteo model


WRF (The Weather Research and Forecasting) je relativno nov mezoskalni numerički sustav za predviđanje vremena. Tehnički opisi su na wrf-model.org. Postojeći WRF softverski okvir (WSF) podržava dva dinamička sustava/jezgre za simulacije atmosferskih promjena: ARW (Advanced Research WRF) kojeg razvija i održava odjel za mezoskalnu i mikroskalnu meteorologiju pri NCAR-u, te NMM (nonhydrostatic Mesoscale Model) razvijen na NCEP-u.

 

Ako želite cjelovit pregled mogućih oborina, promjena u temperaturi, tlaku i vjetru pogledajte i prognoze koje se izračunavaju u manjim rezolucijama od maksimalno dostupnih. Ponekad najfiniji izračuni ne prognoziraju oborine koje "grublji" modeli relativno uspješno prognoziraju. Osim toga, ne možemo očekivati da prognoza točno u kilometar pogodi lokaciju gdje će i u koji sat pasti kiša. Uvijek postoji veće ili manje odstupanje.

 

Crometeo WRF, od nedavno u trećoj unaprijeđenoj verziji. Vertikalna rezolucija je povećana na 45 nivoa.

Npr., pogledajte indeks nestabilnosti atmosfere: MCLAPE, WRF NMM 4km, vremenski korak 1h -

Novi WRF pruža najdetaljniju prognozu oborina za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Prognoze su za +72 (ARW), tj. +78h (NMM) od starta prognoze, a izračunavanje se pokreće 12h prije objave na webu.

Na MeteoAdriatic-u se izvode obje WRF jezgre: ARW i NMM, obje s horizontalnom rezolucijom od 4km. U priobalnom području je važna tako visoka rezolucija reljefa koja se u izračunima. Detaljnije na Crometeo forumu

 

WRF na talijanskom LaMMa portalu - u izborniku su ponuđene WRF ARW i GFS prognoze. Rubne uvjete i podatke za pokretanje modela daju GFS i ECM.

WRF-NMM GFS u rezoluciji 12km pruža prognoze za 5 dana unaprijed, s vremenskim korakom 3h

WRF-ARW ECM u horizontalnoj rezoluciji od 3km pruža prognoze za 2,5 dana unaprijed. Vremenski korak je 3h

 

WRF NMM na Meteotitano.net - na kartama za svaki sat u slijedeća 2 dana nalazi se i Istra. U desnom izborniku izaberite Italia, pa oborine (precipitazione) ili nešto drugo, period od 24h, 6h ili 1h, te klikajte lijevo gore za učitavanje prognostičkih karata. WRF-NMM domena Italija ima rezoluciju 3,5km, a domena San Marino 2,2km (prikazana je i Istra).

 

Crna Gora: WRF-V2.2. GFS i WRF-NMM ECMWF (6km) trodnevni prognostički meteogrami za Crnogorske gradove,. Ulazni podaci su od GFS-a i ECMWF-a.

 

Meteogiornale Local Area Model (MTG-LAM) daje prognoze temperature na 2m, oborina za svakih 3 sata, brzine i smjera vjetra na 10m, te prognoze raznih drugih obilježja atmosfere.

Nisu navedene specifikacije MTG-LAM prognostičkog modela, ali u linku s naslovnice piše da je WRF.

 

Windguru ima WRF prognoze u rezoluciji 9km i 27km (+ GFS i MM5): Umag, Medulin, Baška - Krk, Punat - Krk, Lošinj - Osor, Rab, Pag, Sabunike - Nin, Zadar, Murter, Vodice, Šibenik, Split i Dubrovnik

 

Meteocenter.eu - WRF NMM prognostičke karte za slijedećih 5 dana s trosatnim intervalima. Nije navedena točna prostorna rezolucija NMM prognoza.

 

Meteoblue.com  - prognostičke karte za slijedeća 4 dana i pregledne prognoze vremena za 7 i 14 dana za brojne gradove. Prognoze se temelje na WRF NMM modelu.


Drugi meteo modeli: GFS, ECMWF, BOLAM ALADIN

Preporuke: Linux za sve, IQ test, Meteo Adriatic

© 2014 Vremenska-prognoza.net | Vrijeme, Satelit, Weather | Kontakt

Izbornik

Vrijeme

Prognoza

Oborine

Vjetar

Temperatura

WRF

GFS i GEFS

ECMWF

ALADIN

Biometeo

Eumetsat

Weather