Prognoza oborina (kiša, snijeg): WRF, ALADIN, GFS, ETA, UKMO...


Crometeo WRF na Maps.MeteoAdriatic.net

Nova, 3. verzija WRF-NMM simulacije vremena izlazi oko 1 i 13h po lokalnom vremenu. Prognoze su za +72h od pokretanja prognoze, a pokreće se oko 12h prije objave na webu.

WRF NMM 4km, vremenski korak 1hnajdetaljnija prognoza oborina za cijelu Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Horizontalna rezolucija je 4km, a vertikalna je 45 nivoa.

  

Unaprijeđena verzija WRF-ARW. Prvo gledajte onu prognozu koja je zadnja ažurirana, dakle prvo GFS pa obje WRF prognoze s obzirom da i NMM i ARW imaju svojih prednosti..

WRF-ARW-5km, vremenski korak 1h - ima malo slabiju rezoluciju, ali sofisticiranije aloritme od NMM-a.

Za JI Europu:

WRF-ARW-16km, vremenski korak 6h - akumulirane oborine tijekom svakih 6 sati

 

WRF na talijanskom LaMMa portalu - u izborniku su ponuđene 4 WRF prognoze. Rubne uvjete i podatke za pokretanje modela daju GFS i ECM.

WRF-NMM GFS u rezoluciji 12km pruža prognoze za 6 dana unaprijed, s vremenskim korakom 3h

WRF-ARW ECM u horizontalnoj rezoluciji od 3km pruža prognoze za 3 dana unaprijed. Vremenski korak je 1h

 

DHMZ ALADIN prognoza oborina za 3 dana osvježava se u intervalima od 12 sati, približno 5 do 6 sati nakon starta izračunavanja. Svaka karta prikazuje očekivanu količinu oborina tijekom 6-satnog perioda. Kliknite na sliku za uvećani prikaz na kojem se vidi "termin" - točni UTC sat u kojem završava prognozirani period. Ljetno vrijeme je UTC+2h, zimsko UTC+1h. Nemamo službene podatke o rezoluciji ALADIN prognoze, ali po dostupnim informacijama horizonalna rezolucija DHMZ ALADIN prognoze oborina je 8km

Termin +12/18h Termin +18/24h od starta prognoze
Aladin - oborine za prvih 12 sati Aladin - oborine u drugom 12-satnom periodu
* - u vrijeme osvježavanja prognoza moguće su nepodudarnosti, pa tad obavezno pogledajte uvećane slike na kojima piše za koji period je pojedina prognoza.

 

Slovenski ALADIN - za područje Alpe - Jadran pod modelska napoved > Aladin > Oblačnost in padavine dostupna je ALADIN/SI prognoza oborina u rezoluciji 9,5km, s vremenskim korakom od 3h.

Također, možete pogledati ECMWF (25km) prognozu oborina za Europu. Obje prognoze su za slijedećih 72h.

 

GFS 0.5° Meteo Adriatic prognoza se osvaježava svakih 6 sati. Prognozirani period završava u vrijeme koje piše uz "valid:", u donjem desnom kutu. Npr. "Sun, 12z.." = 12h UTC, Nedjelja


RHMZ numeričke prognoze:

ETA - oborine - Beogradski ETA model se pokreće dva puta dnevno i daje prognoze za 12-satne periode u slijedećih 5 dana. Rubni uvjeti se preuzimaju od njemačkog DWD-a. Pokriveno je područje Europe i sjeverne Afrike.

WRF-NMM 10km -  pokreće se dva puta dnevno na ECMWF rubnim uvjetima i daje 48 sati prognoze, s vremenskim korakom od 3h. Pokriveno je šire exYu područje.

 

Weather2umbrella 10km - nedavno unaprijeđen portal s vrlo preglednim meteogramima koji prikazuju ETA, NMM i GFS prognoze.

 

BOLAM 6.5km - prognoze oborina za područje sjeverne Italije i zapadne Hrvatske, do 36h unaprijed (od +12 do +48h UTC; ali ponekad nije tako, ujutro nema nikakvih prognoza, a navečer se vide prognoze za slijedeći dan od 12 do 24h UTC). Horizontalna razlučivost modela je 0.06°, na 40 vertikalnih nivoa. Ulazni podaci i rubni uvjeti se svakih 90 minuta preuzimaju od BOLAM21

BOLAM 21km - preuzima ulazne podatke i rubne uvjete od ECMWF svakih 6 sati.  Prognoze su za svaka 3h u idućih 48, a ponekad 72h. Horizontalna rezolucija je 0.2 stupnja (21km), na 30 vertikalnih nivoa.

 

ECMWF 25km - prognostičke karte za 10 dana, u intervalima od po 3h. Napomena: norvežani s Yr.no su samo svoje susjedstvo stavili pod Europu jer za taj dio imaju još kvalitetnije izračune, pa je prognoza za naše područje pod Rest of world: Precip 3h, 6h ili 24h. To su akumulirane oborine u zadnjih 3, 6 ili 24h.

 

Najpreciznije prognoze (u visokoj rezoluciji) nisu uvijek i najtočnije, svaki model ima neke prednosti i nedostatke u odnosu na ostale, pa ako trebate sveobuhvatan pregled mogućih atmosferskih kretanja pogledajte sve produkte.

 

Na francuskom portalu Meteociel.fr

UKMO 1.25° (UK Met Office) - prognoze 6-satnih oborina nad Europom od +6h do +74h

NOGAPS - 6-satne oborine, za +6 do +144h (6 dana). Prognoza se osvježava dva puta dnevno.

JMA - Japanski prognostički model (rezolucija 25km?), 24-satne oborine nad Europom od +24 do +192h (8 dana)

GFS 1° - 6-satne oborine, prognoze do maksimalnih 16 dana unaprijed. Na tim kartama za cijelu Europu rezolucija je manja nego na GFS 0.5° kartama za Francusku. Hrvatske GFS 0.5° karte daje portal Meteo Adriatc (vrh ove stranice). Detaljnije: GFS model.

GEFS 1° - Ensemble prognostičke karte za 16 dana, prvi je prikazan kontrolni izračun. Pogledajte GEFS prosjek od 20 izračuna. Detaljnije na stranici GEFS - pouzdanost prognoze.

Za dulje vremenske periode bolje je gledati takve prognoze s manjom prostornom i manjom vremenskom rezolucijom. Naime, svakim satom pada pouzdanost prognoze, a uz smanjenu preciznost prikazivanja smanjuje se vjerojatnost pogreške.

 

Na talijanskom portalu MeteoGiornale:

MTG NOGAPS - 6-satne oborine i tlak (6 dana)

 

Westwind.ch kolekcija prognoza:

GEM - kanadski prognostički model, prognoze oborina za Europu slijedećih 6 dana.

UKMO -  britanski model s talijanskog 3Bmeteo portala. Kretanje naoblake i 6-satne oborine tijekom slijedećih 120h

Detaljniji opisi pojedinih prognostičkih modela: WRF, GFS, BOLAM, ECMWF i ALADIN

Preporuke: IQ test, Meteo Adriatic

© 2016 Vremenska-prognoza.net | Vrijeme, Satelit, Weather | Kontakt

Izbornik

Vrijeme

Prognoza

Oborine

Vjetar

Temperatura

WRF

GFS i GEFS

ECMWF

ALADIN

Biometeo

Eumetsat