Prognoza vjetra - ALADIN, WRF, ECMWF, GFS


Trenutno UTC vrijeme:

 Srednjoeuropsko, naše:

Prognoza vjetra na Jadranu dostupna je iz nekoliko izvora. Najpoznatiji je ALADIN numerički model koji je javno dostupan na stranicama Hrvatske i Slovenske državne meteo službe. Dodatno, pogledajte Crometeo WRF koji pruža detaljne prognoze za svakih sat vremena. Također, kvalitetna je i talijanska verzija WRW NMM-a koja za ulazne podatke osim GFS-a koristi i ECMWF.

Prognoze vjetra, redom od najdetaljnijih:

DHMZ ALADIN dinamičke adaptacije, prognoze za svakih 3h u slijedeća 3 dana: Istra i Kvarner, Zadarsko područje, Splitsko područje i Dubrovačko područje. Horizontalna rezolucija modela nije objavljena, neslužbeno je oko 2 ili 2.5km za dinamičke adaptacije, a 8km za cijelu Hrvatsku.


Crometeo WRF v3 produkti za svakih sat vremena

Smjer i brzina vjetra na 10m od tla slijedeća 2 dana:

WRF-ARW-5km: Istra, Kvarner, Dalmacija, Slavonija i središnja Hrvatska

WRF-NMM-4km: Istra, Kvarner, Dalmacija, Slavonija, središnja Hrvatska i cijela Hrvatska i BiH, izdvojen prikaz za svakih 12h od starta prognostičkog modela WRF NMM 4km:

+12h +24h +36h
 
+48h +60h +72h


WRF na talijanskom LaMMa portalu - u izborniku su ponuđene 4 WRF prognoze. Dvije imaju ulazne podatke GFS-a, a dvije imaju ulazne podatke ECM-a.

WRF-NMM GFS u rezoluciji 12km pruža prognoze za 6 dana unaprijed, s vremenskim korakom 3h

WRF-ARW ECM u rezoluciji od 3km pruža prognoze za 3 dana unaprijed. Vremenski korak je 1h

Prognoza vjetra na moru - za slijedećih 12h, prikaz preko Google Maps karte

 


Slovenski ALADIN, dinamička adaptacija u rezoluciji 2,5km, prognoza za Kvarner: run 00z i 12z. Model se pokreće u 00 i 12 UTC, a prognostičke karte su online nakon približno 4,5h. Prikazane su prognoze za svaka 3 sata, a ne tek svakih 6 kao kod DHMZ-a.

Slovenski ALADIN - za područje Alpe - Jadran pogledajte ALADIN/SI u manjoj rezoluciji (9,5km), također za svaka 3 sata. Pod modelska napoved > Aladin > Veter pri tleh.


Weather2umbrella 10km - meteo model koji vrijeme izračunava u 10km horizontalno udaljenim točkama. Prognoze su za slijedećih 5 dana, s vremenskim korakom od 3 sata. Izaberite WEST, pa Go, pa Play


ECMWF Yr.no prognostičke karte za svaka 3h u slijedećih 10 dana - pod Rest of World (nismo Europa) izaberite Wind. Nije navedeno na kojoj visini je taj vjetar, vjerojatno pri tlu.


ECMWF europska srednjoročna prognoza vjetra na 850hPa (približno 1500m od tla) za period od 3. do 10. dana - Meteociel.fr, vremenski korak 1 dan


UKMO 3b - prognoza vjetra za slijedećih 120h (nekad samo 24h), puno slabija rezolucija od ALADIN-a. Isti UKMO model, ali za veći dio mediterana: vjetar i temperatura, slijedećih 120h.

 

Detaljnije o numeričkim prognostičkim modelima: WRF, GFS, ECMWF, BOLAM, ALADIN

Korisni-linkovi: IQ test

© 2016 Vremenska-prognoza.net Vrijeme, Satelit

Izbornik

Vrijeme

Prognoza

Oborine

Vjetar

Temperatura

WRF

GFS i GEFS

ECMWF

ALADIN

Biometeo

Eumetsat